GUDEG GEMPOL MANGGAR

gempolJAKARTA, NGLARASTENAN.WORDPRESS.COM – Kelingan nalika isih timur, kangen karo masakane Ibu rasane gurih puol. Nadyan bahane susah, tapi nalika iku isih akeh bahan ing kampung. Masakan Ibu khas ndesa pancen enak tur ngangeni, ana jangan lombok, jangan rebung (bung), jangan kembang gedhang, gudeg bonggol gedhang, gudeg gempol/manggar, oblok-oblok mlandhing, tempe mlandhing lan liya-liyane.

Kanggo tamba kangen, lan sing isih pengen kersa dhahar lan bingung piye carane ngolah, iki conto salah sawijine cara ngolah panganan/jangan/sayur, “GUDEG GEMPOL/MANGGAR”.

Bahan:

  • Gempol, sak cukupe (pucuk ing klapa kang isih nom, kang rasane legi tur kres)
  • Daging pitik, sak cukupe
  • Kelapa tua siji
  • Brambang (bawang merah), 9 siung
  • Bawang (bawang putih), 3 siung
  • Kemiri, 5 iji
  • Tumbar (ketumbar), 1 sak sendok mangan (SSM)
  • Laos (Lengkuas, di gepuk), 1 sak driji
  • Dong salam, 2 lembar
  • Gula jawa (merah), 1 SSM
  • Uyah (Garam) sak cukupe
  • Moto/vetsin/kaldu instan, sak cukupe

Carane ngolah:

  1. Gempol pilih sing enom lan isih empuk (werna putih), iris-iris
  2. Kabeh bumbu diuleg, kejaba dong salam lan laos, gangsa nganti mateng lan wangi
  3. Iwak pitik digodog nganti empuk, saring duduhe, terus di masak maneh nganggo duduh pitik mau, tambahi santen sing rada encer
  4. Nek wis umum, tambahi gempol kang wis di iris-iris mau udakara 20-30 menit
  5. Tambahi santen kenthel, aduk aja nganti arehe pecah nganti mateng

Iki rasane puol tenan, legi gurih. Pokoke nek ana piyayi sing gawe omah, ngethok wit klapa aja lali njaluk gempole di gawe gudeg.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s